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Perceived Gaps or Deficiencies in the Assessment Area Act 
 

An assessment area is a tool for delivering a service to areas within a political subdivision and 

collecting money (i.e. an assessment) for the service. The Utah Code identifies three services: 

improvements, operation and maintenance, and economic promotion activities. Any political 

subdivision (municipality, county, local district, special service district, interlocal entity, military 

installation development, etc.) may designate an assessment area. 

 

The following is a list of questions addressing perceived gaps or deficiencies in Title 11, Chapter 

42, Assessment Area Act, that have been raised in the 2013 and 2014 interims and general 

sessions.  Interpretation of whether these are actual issues with the Utah Code may vary.  This 

list is not exhaustive. 

 

Direct and indirect benefits 
Several provisions of the Assessment Area Act discuss providing, measuring, or accounting for 

the direct or indirect benefits of improvements, operation and maintenance, or economic 

promotion activities.  How does a local entity measure the indirect benefits of an improvement, 

operation and maintenance, or economic promotion activities? Should “direct benefit” or 

“indirect benefit” be defined? 

 

Just and equitable; Fair and equitable 
The code references “just and equitable” and “fair and equitable.” Do these phrases need to be 

consistent or defined? 

 The board of equalization is charged with making corrections to the assessment list that 

the board considers to be “just and equitable.” (§11-42-403(4)(a)(ii)) 

 “The assessment method a governing body uses to calculate an assessment may be 

according to frontage, area, taxable value, fair market value, lot, number of connections, 

equivalent residential unit, or any combination of these methods, as the governing body 

considers fair and equitable.” (§11-42-409(2)) 

 “Assessments shall be fair and equitable according to the benefit to the benefitted 

property from the improvement.” (§11-42-409(5)) 

 

Proportionate share 
Does “proportionate share” need to be defined? Depending on the context, is it different than or 

tied to “fair and equitable”? 

 The board of equalization is charged, after reviewing and correcting the assessment list, 

with reporting to the governing body that the board finds that “no parcel of property on 

the assessment list will bear more than its proportionate share of the cost of the 

improvements benefitting the property.” (§11-42-403(5)(a)(ii)) 

 If a local entity issues a refunding bond, the local entity is required to adopt an ordinance 

or resolution that allocates “the reductions … so that the then unpaid assessments levied 

against benefitted property within the assessment area and the unpaid interest on those 

assessments receive a proportionate share of the reductions.” (§11-42-608(2)(b)) 
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 “The local entity shall require that each reduction of installment payments be made so 

that the assessments levied against each assessed property receive a proportionate share 

of the reduction.” (§11-42-415(2)(c)) 

 

Economic promotion activities – Permitted time 
There seems to be a perception that an assessment for economic promotion activities is limited to 

five years with the option to renew for another five years if the governing body redesignates the 

area and adopts a new levy resolution.  The statute (provided below) is arguably more 

permissive, allowing the initial assessment to run for an unlimited time while an additional 

assessment is limited to five years starting on the day of the initial assessment. (Note that §11-

42-404(1)(b)(ii) allows for more than one assessment levy at a time.) Is the statute clear? What 

should the policy be? 

 

 

Boundaries of an assessment area 

There is no limitation on the size of an assessment area other than the boundaries of the political 

subdivision. Should the size of an assessment area within a political subdivision be limited?  

(Note: The Assessment Area Act currently allows the inclusion of property that the governing 

body does not intend to assess (§11-42-201).) 

 

Adequate protests 
Is the 50% adequate protests threshold appropriate? 

§11-42-406 Assessment for economic promotion activities 

(1) (a)  If the governing body of a local entity designates an assessment area in 

accordance with Part 2, Designating an Assessment Area, for economic promotion 

activities, the governing body:  

 (i)  may levy an assessment to pay for economic promotion activities by 

adopting an assessment resolution or ordinance in accordance with Section 11-42-404; 

and  

 (ii)  subject to Subsection (1)(b), may levy an additional assessment for 

economic promotion activities for the designated assessment area described in 

Subsection (1)(a):  

 (A)  by adopting an assessment resolution or an ordinance in accordance with 

Section 11-42-404; and  

 (B)  for a period of five years, beginning on the day on which the local entity 

adopts the initial assessment resolution or ordinance described in Subsection (1)(a)(i).  

 (b)  A governing body may not levy an additional assessment to pay for 

economic promotion activities after the five-year period described in Subsection 

(1)(a)(ii)(B) unless the governing body:  

 (i)  designates a new assessment area in accordance with Part 2, Designating an 

Assessment Area; and  

 (ii)  adopts a new assessment resolution or ordinance in accordance with 

Section 11-42-404. 
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Moratorium after adequate protests 
Should there be a moratorium on creating an assessment area if adequate protests are filed? 

Would the moratorium include a prohibition on redrawing the boundaries of the failed proposed 

assessment area? (Note: There is a two-year moratorium on the creation of a local district in 

substantially the same area and providing the same service of a proposed local district in which 

adequate protests are filed. (§17B-1-213(3)) 

 

Notification of potential bond 
When proposing the creation of an assessment area, a local entity is not required to give notice of 

whether the entity plans to issue a bond for the assessment or the proposed finance terms of that 

bond. (This is also not required for local districts or special service districts.) Should a local 

entity be required to notice the assessment area proposed bond and finance terms?  

 

Assessment method 
Should the law restrict or give more guidance as to which assessment method a local entity may 

use? 

  “‘Assessment method’ means the method by which an assessment is levied against 

property, whether by frontage, area, taxable value, fair market value, lot, parcel, number 

of connections, equivalent residential unit, any combination of these methods, or any 

other method that equitably reflects the benefit received from the improvement.” (§11-

42-102(6)) 

 “The assessment method a governing body uses to calculate an assessment may be 

according to frontage, area, taxable value, fair market value, lot, number of connections, 

equivalent residential unit, or any combination of these methods, as the governing body 

considers fair and equitable.” (§11-42-409(2)) 
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Process for Designating an Assessment Area and Levying an Assessment 

 

Notice of 

Proposed Area 

Mailed to 

each property 

owner  

Published in 

newspaper once 

a week for four 

weeks 

Notice includes: 

boundary of 

proposed area; 

description 

of improvement; 

estimated 

cost; 

statement of 

intent to levy an 

assessment; 

method of 

protest; 

time of 

hearing; and 

other 

information. 

Public 

Hearing 

The local 

entity holds 

a public 

hearing to 

discuss the 

proposed 

assessment 

area.  

Protests 

A property 

owner has 60 

days to file a 

protest before 

the second 

hearing. 

Public Hearing: Adopt 

Designation Resolution or 

Ordinance 

At a second public hearing, the 

local entity may: 

abandon the proposal; or 

designate the assessment 

area. 

The local entity may not 

designate the assessment area 

if it receives adequate protests. 

 

Levy Prerequisites 

Before the local entity 

may levy an assessment, 

the local entity must: 

prepare an 

assessment list 

(designates each 

assessed property and 

the individual amount of 

the assessment);  

appoint a board of 

equalization; and 

provide notice of the 

assessment list 

availability, time of 

board of equalization 

hearing, and other 

information. 

Notice is published once 

in a newspaper and 

mailed to each property 

owner. 

Board of Equalization 

Board must hold public hearings at least three 

consecutive days for at least one hour per day. 

Board hears arguments relating to the direct or 

indirect benefits to a property and the amount of the 

assessment. 

Board may remove a property from the assessment 

list and change assessment amount for a property. 

 

Board Report 

Board of 

equalization reports 

to the local entity’s 

governing body 

that: 

each property  

will be directly or 

indirectly benefited 

in an amount not 

less than the 

assessment to be 

levied; and 

no property on 

the assessment list 

will bear more than 

its proportionate 

share of the 

improvement cost. 

The board mails a 

report copy to each 

property owner. 


Disclaimer: This chart is a simplified 

version of the assessment process. 

Please refer to UCA Title 11, Chapter 

42, for complete statutory 

requirements. 

Appeal 

If the board of 

equalization has a 

member who is 

not part of the 

governing body, 

then a property 

owner may file an 

appeal with 15 

days of the final 

report being 

submitted. (Note: 

an appeal seems 

to have no effect 

on the process.) 

Adopt Levy 

Resolution or 

Ordinance 

After receiving 

the board’s 

report and after 

time for filing 

an appeal has 

expired, the 

local entity may 

adopt a levy 

resolution or 

ordinance. 


